Jos koet kiusaamista ammattiopistossa

Kiusaamisen tavat ovat moninaiset

Fyysinen kiusaaminen: lyöminen, potkiminen, kamppaaminen, esteenä oleminen, vaatteiden repiminen, nipistely, tukistaminen, tavaroiden heittely ja leikkien ja pelien tai muun toiminnan sotkeminen. Toisten tavaroiden ottaminen ilman lupaa, piilottaminen, vahingoittaminen, heittely ja varastaminen.

Sanallinen kiusaaminen: haukkuminen, nimittely, härnääminen, pilkkaaminen, lällättäminen, pukeutumisen ja ulkonäön kommentointi, selän takana puhuminen ja juoruilu, ilkeämielinen vihjailu tai toisen naurunalaiseksi tekeminen.

Psyykkinen kiusaaminen: uhkailu, manipulointi, kiristäminen, ilveily ja ilmeily, poissulkeminen, leikin ja pelin sääntöjen muuttaminen kesken kaiken, selän takana puhuminen, puhumatta ja huomiotta jättäminen.

Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa: mahdollistaa monet perinteiset kiusaamisen muodot sekä joukon uusia. Kiusaaminen on teknisesti helppoa, se ei vaadi kuin muutaman klikkauksen tai napin painalluksen. Usein nimettömyys ja pieni kiinnijäämisen riski houkuttelevat kokeilemaan sellaista, mitä muuten ei tekisi. Netissä tai kännykällä voi levittää juoruja, noloja valokuvia tai henkilökohtaisia tietoja tai lähettää nimettömästi pilkkaavia tai uhkaavia viestejä. Voi jättää ulos ryhmästä. Ryhmän yhteinen kännykkäparkki kokouksen ajaksi voi helpottaa yhteiseen toimintaan keskittymistä ja estää esimerkiksi ei toivotun kuvaamisen.

Seksuaalinen häirintä: tarkoittaa toisen lähestymistä seksuaalisella tavalla vastoin hänen tahtoaan. Se voi tarkoittaa fyysistä lähestymistä, mutta se voi olla myös muunlaista seksuaalisväritteistä huomioita kuten halventavaa puhetta toisen sukupuolesta, erilaisia vihjailuja, seksuaalisesti värittyneitä vitsejä, vartaloa tai yksityiselämää koskevia puheita tai kysymyksiä. Seksuaalinen häirintä voi siis olla sekä sanallista että fyysistä.

lähde: Nyström Tommi, Käsikirja: Stoppi koulukiusaamiselle. ClearWater, 2017.

Ota rohkeasti yhteyttä johonkin työntekijään, jos kiusaamista tapahtuu missä tahansa muodossa. Sovimme yhteistyössä, miten asiassa edetään. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia.

Kuraattoreiden yhteystiedot:

Sari Vuori, Hyvoninkatu ja Taitajankatu p. 0447783045

Mikko Siekkinen, Taitajankatu ja Hyvoninkatu p. 0505772561

Tanja Rönö, Taitatajankatu p. 0447783046

-Salon seudun ammattiopiston suunnitelma kiusaamisen ja väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi.